Yoga voor kinderen en tieners van 6 - 15 jaar

 

Voordelen van Yoga

Yoga kan je helpen met:

 • gezondheid en uithoudingsvermogen
 • ontspanning
 • je fijner in je vel te voelen
 • ademhaling
 • soepelere spieren en algehele balans
 • concentratie, zelfvertrouwen en zelfexpressie

 

Yoga is leuk, prettig fijn en gezellig om samen te doen! 


Groepslessen

Ik bied yogalessen aan voor kinderen en tieners (jongens en meisjes) die graag ontspanning en inspanning combineren. Tijdens de lessen worden er zowel actieve als rustgevende oefeningen spelenderwijs aangeboden.

Elke kinderyogales wordt op een vaste manier opgebouwd. In een les komen meestal de volgende onderdelen aan bod:

Yogahoudingen om je lichaam en spieren te trainen.
Ontspanningsoefeningen die je lichaam rustig maken.
Ademhalingsoefeningen om prettiger te ademen.
Massageoefeningen om te ontspannen.
Oefeningen waarbij je al je zintuigen gebruikt.
Maar ook opwarmoefeningen, yogaspellen, bewegen op muziek, samenwerkingsoefeningen en creatieve oefeningen. De les wordt afgesloten met een eindontspanning of visualisatie.

Kinderen mogen de oefeningen doen op hun eigen niveau. Bij yoga gaat het niet om prestatie maar om plezier hebben en het samen bezig zijn.

Ieder kind krijgt veel individuele aandacht omdat de groepjes klein zijn (tussen de 3 en 6 kinderen).


Yogalessen voor jou alleen

Tijdens de inviduele lessen is er alle aandacht voor het kind alleen,  in een rustige en veilige omgeving. Samen werken we aan aandacht, concentratie, spierontspanning en/of zelfvertrouwen. 

Vooraf vindt er een intakegesprek plaats met ouder/verzorger en het kind. Er wordt samen een plan van aanpak gemaakt waarmee we aan de slag gaan. Regelmatig is er contact met de ouder/verzorger voor overleg. Soms wordt er voorgesteld dat ouders samen met het kind thuis verder oefenen. Voor het juiste verloop wordt meestal een cyclus van 10 yogalessen (1 x per week) voorgesteld.

De individuele les is fijn voor kinderen die een rustpunt nodig hebben in de week. Ook is het geschikt voor kinderen met autisme, ADHD of hooggevoelige kinderen.

Individuele yogales kan helpen bij:

 •  verbeteren van concentratie
 • emotionele problemen
 • meer zelfvertrouwen krijgen
 • krachtiger willen worden zowel lichamelijk als geestelijk
 • of met een andere vraagstelling


Tijdens deze individuele les kan het COACHEE! spel worden ingezet.

"Je ontdekt meer over iemand door een uur met hem te spelen dan door een jaar met hem te praten" (Plato).

Tijdens het spelen van het COACHEE!-spel leert het kind meer over zichzelf en eventuele problemen. Aan de hand van vele soorten vragen en opdrachten krijgt het kind inzicht in hoe hij of zij met bepaalde situaties kan omgaan. Het COACHEE! spel is het meest geschikt voor kinderen en tieners van 6 - 15 jaar. Onderwerpen die naar voren komen zijn: gezin / familie, kwaliteiten en talenten, hulpvraag of probleem onderzoek, zelfbeeld en probleemoplossend vermogen, school, emoties en emotieregulatie.

  

Yogalessen op school

Kinderen hebben vaak een overdaad aan prikkels. Sommige kinderen vinden het lastig daar mee om te gaan. Ze vallen op in de klas omdat ze druk worden of juist teruggetrokken.

Yogales op school kan een oplossing zijn. Het helpt het kind zich te ontspannen, beter om te gaan met zijn of haar ademhaling, betere balans te vinden, zich beter te concentreren en zich zelf lekkerder te voelen.

Yogales op school wordt met maximaal 4 kinderen gedaan. Individueel is ook mogelijk. Het liefst 2 x 25 min per week in een serie van lessen. De exacte invulling wordt bepaald samen met de groepsleerkracht, directie of IB'er. 

Als groepsleerkrachte basisonderwijs ben ik overtuigd van het nuttige effect voor kinderen.